tisdag 25 oktober 2011

Universalmedicinen Ghi

Hemgjord, kylskåpskall Ghi


Ghi, eller Ghee jag har sett båda stavningarna, är renat smör som enligt ayurveda ska vara rena medicinen för oss. Jag blir genast skeptiskt då något framställs som ett universalhjälpmedel men är samtidigt nyfiken.

Ghi ska vara bra för hårväxten, rynkor, torra ögon, pollenallergi, trög mage, sömnproblem och även stärka sinnet. Det fungerar också utmärkt i matlagning och tål höga temperaturer.
Självklart ska det användas på lite olika sätt beroende på vilket problem man vill behandla. Tex så ska det tas via näsan för att främja hårväxt och stärka sinnet medan det ska smörjas på fotsulorna för att motverka sömnproblem.

För någon vecka sedan gjorde jag egen Ghi, det svåraste var att hitta osaltat smör som pga smörbrist i affärerna tog flera besök i olika affärer innan jag hittade. Det går också att köpa färdig ghi på t.ex. Veda Lila eller i vissa orientaliska affärer. Jag har köpt från en sån orientalisk affär och rekommenderar absolut inte den sorten, deras Ghi smakar och luktar härsket, däremot tror jag att det på Veda Lila är helt ok.

Ghi från orientalisk affär, ej att rekommendera!!!!

Här är receptet om någon vill göra själv:
Tag 1 kg osaltat smör i ett rostfritt enlitersmått. Ställ det mitt i ugnen på över och undervärme i 50-80 grader. Låt stå tills det blir gyllengult ca 1,5 - 2 timmar. Ta ut kärlet och sila ghin genom ett nylonkaffefilter så att inte bottensatsen kommer med, det är där orenheterna finns. Den mängd man använder under 10 dagar kan stå framme i rumstemperatur resten ska förvaras i kylskåp.

Jag använder ghi i matlagning och har sedan några dagar testat att dra upp ghi i näsan för att kolla om jag upplever någon positiv hälsoeffekt. Jag kan ju inte avskriva det som medicin innan jag provat.

Nästa område att testa är nog att byta ut Helosansalvan jag smörjer fötterna med varje kväll mot ghi, men det får bli nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar