Gott nytt år! Hoppas ni alla får ett år fyllt av glädje och livskunskap.
För några veckor sedan var det dags för veckoslutskurs nr 4 på Ayurveda-Akademin. Vi pratade dag 1 om kost och hur vi som hälsorådgivare kan ordinera / föreslå kost som ska premieras respektive undvikas beroende på vilka obalanser i vata, pitta och kapha som vi kommer att stöta på. Vi pratade också om smaker och fick i läxa att laga en måltid som innehåller alla våra 6 smaker; sött, surt, salt, bittert, kärvt och starkt.
Dag 2 så pratade vi om tankar och känslor, bland annat om hur vår kropp reagerar ända ner på cellnivå då vi trycker ner / bort våra känslor istället för att hantera dem. Vi fick lära oss en typ av känslorelease att använda vid våra framtida konsultationer och jag har framgångsrikt använt den på mig själv flera gånger.
Även om dag 1 och 2 hade helt olika tema så hänger de fullständigt ihop eftersom vi kan balansera vårat sinne med vår kost. Vägen till lycka går via magen! Jag börjar tro att det faktiskt är så men inte på samma sätt som jag trott innan. Då vi stoppar i oss sånt som inte är bra för oss straffar vi oss själva, här tänker jag främst på matmissbruk, både de som äter för mycket och de som äter för lite.
Vi borde belöna oss med en god och sund kost istället för sötsaker och en pizza då vi känner oss lite deppiga. Sötsaker och pizza kommer bara göra så att vi känner oss ännu mer nere eftersom vi inte varit snälla mot oss själva.
Senaste veckorna har jag levt ganska oayurvediskt och hårdtränat på gymmet istället för att yoga och meditera. Det är vad som känns bra just nu så då måste det vara rätt. Yogan känns helfel för tillfället, det är inte första gången det händer men vi brukar bli kompisar igen.
Nu ska jag packa väskan för en veckas semester på Kanarieöarna tillsammans med familjen och när jag är tillbaka är det dag för veckoslut nr 5 på Ayurveda-Akademin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar